Stadler Anlagenbau

Brave New
World of Work

atelier-522-stadler-19

In the begin­ning was the uni­ver­se. The term for a beau­ti­ful­ly orde­red, vir­tuous world. In this world, a monk once cove­r­ed the rough woo­den sur­face of the first wri­ting desk with coar­se wool­len cloth to pro­tect his “pre­cious trea­su­res” (parch­ment & scrip­tures). Today, the cul­tu­ral envi­ron­ment in an office is domi­na­ted by eco­no­mic ratio­na­li­ty, and is increa­singly at odds with the ori­gi­nal idea of the “office” as well as the needs of employees. Howe­ver, the qua­li­ty of people’s sur­roun­dings is the most power­ful moti­vat­ing fac­tor – clo­se­ly fol­lo­wed by the qua­li­ty of their inter­ac­tion. Incen­ti­ve enough for Stad­ler Anla­gen­bau, a spe­cia­list in the was­te dis­po­sal and recy­cling indus­try, to crea­te a new world of work tog­e­ther with gene­ral con­trac­tor Reisch, mea­su­ring over 850 squa­re metres, whe­re work and rela­xa­ti­on are in per­fect har­mo­ny.

The future of the office

Flo­wing tran­si­ti­ons. Offices, co-working spaces, flu­id spaces, home offices: the world of work is in a sta­te of flux – both struc­tu­ral­ly and spa­ti­al­ly. The blur­ring of the spaces and lines bet­ween work and leisu­re is cry­ing out for trans­for­ma­ti­on. This app­lies equal­ly to archi­tec­tu­re, space and fur­ni­tu­re. We deve­lo­ped a “New Work Con­cept” for Stad­ler that fos­ters an atmo­s­phe­re of coope­ra­ti­on, increa­ses the effi­ci­en­cy and well-being of employees and pro­mo­tes indi­vi­du­al working methods.

© Roland Halbe
© Roland Hal­be

Interior design

Open and clo­sed office space – fle­xi­ble and modu­lar. Com­mu­nal are­as and retre­ats. An exhi­bi­ti­on area and sea­ting alco­ves that invi­te you to lin­ger. We imbued Stadler’s head­quar­ters in Alt­shau­sen with a new cha­rac­ter. We used a lar­ge quan­ti­ty of wood to crea­te spaces that exu­de warmth. We added glass for cla­ri­ty and trans­pa­ren­cy. And we crea­ted exci­ting con­trasts with con­cre­te and dark ele­ments. The result is a fri­end­ly expan­se that encom­pas­ses the atri­um and floods the core of the pro­per­ty with light. A cle­ver signa­ge sys­tem makes it even easier for visi­tors to find their way around the buil­ding. After all, they will feel com­pel­led to explo­re it all …

Ser­vice pha­ses:
HOAI 1 – 9
Area:
850 m²
Cli­ent:
Georg Reisch
GmbH & Co. KG

Gastronomic architecture

Bright, clear and sur­pri­sing. We also rede­si­gned the can­te­en and exten­ded it at the same time. Essen­ti­al style ele­ment: a slat­ted cei­ling that ser­ves both as noi­se pro­tec­tion and enab­les per­fect acoustic con­trol. Wood as a feel-good mate­ri­al – against the inter­play of dark and light tones. Sepa­ra­te are­as pro­vi­de varie­ty in terms of height and crea­te struc­tu­re wit­hin the room. The per­fect place to rech­ar­ge your bat­te­ries.

This way!

Clear com­mu­ni­ca­ti­on for quick ori­en­ta­ti­on. The signa­ge sys­tem is an inte­gral part of the archi­tec­tu­re of the Stad­ler buil­ding and con­tri­bu­tes to the visu­al iden­ti­ty of the loca­ti­on and its rooms. Redu­ced, simp­le, quick­ly com­pre­hen­si­ble. And so beau­ti­ful that you’ll want to stay a while.

atelier-522-stadler-26

Exhibition design

Eye-catching and uni­que: the recy­cling pro­cess for a PET bot­t­le and other abs­tract topics have their own dedi­ca­ted space – direc­t­ly in the lob­by. Abs­tract topics from the was­te dis­po­sal and recy­cling indus­try are pre­sen­ted the­re in a play­ful and artis­tic way. Ple­nty of food for thought is also on offer. For examp­le, do you know how many coun­tries use Stadler’s high-per­for­mance sor­ting tech­no­lo­gy? Fin­ding the ans­wer is easy – sim­ply open the info boxes below. The­re are also expla­nato­ry films for tho­se who want to dig a litt­le deeper.