Architecture RS17

An unobtrusive
gem

Inti­ma­cy and space com­bi­ned in a sin­gle buil­ding. Har­mo­nious. Com­for­ting. With a sophisti­ca­ted core design and down-to-earth zest for life. High up on Geh­ren­berg in the Lake Con­stance hin­ter­land, we have crea­ted a resi­den­ti­al pro­per­ty that thrills archi­tects. Con­sist­ent­ly exe­cu­t­ed – with a uni­que and high­ly per­so­nal design. This real archi­tec­tu­ral gem lies in a roman­tic loca­ti­on, with a view over anci­ent pas­tu­res, old, char­ming orchards and Lake Con­stance towards the Swiss Alps. It is cer­tain­ly impres­si­ve – but neit­her con­spi­cuous nor intru­si­ve. It does not seek the lime­light and yet attracts everyone’s atten­ti­on. As soon as you enter the fore­court, you are gree­ted by a luxu­rious, leafy cano­py that lends an initi­al hint of play­ful romance.

Loca­ti­on:
Mark­dorf, Germany
Ser­vice phases:
LH 1–9
Area:
220 m²

As well as an open, honest view of the building’s line­ar con­struc­tion and pro­duc­tion methods that had a signi­fi­cant impact on its archi­tec­tu­ral design. A num­ber of anchor points are reve­a­led, which har­mo­nious­ly inte­gra­te ele­ments from the past into the here and now: cast in con­cre­te, the­se anchor points are also func­tio­n­al, accom­mo­da­ting tethe­ring rings for hor­ses and taps for wate­ring the garden.

Spe­cial details that all have their own sto­ry. Like the pati­na that allows the con­cre­te U, the shell of the buil­ding, to gra­du­al­ly beco­me at one with natu­re, as a result of natu­ral pro­ces­ses. While the south-facing glass faca­de is com­ple­te­ly devo­ted to reflec­ting the sur­roun­ding coun­try­si­de, ther­eby under­go­ing a split-second trans­for­ma­ti­on, the encroa­ching moss takes all the time in the world to form on the facade.

As you con­ti­nue into the foy­er, two sepa­ra­te swing doors give you some idea that this buil­ding is about much more than mere archi­tec­tu­re. Qui­te the con­tra­ry. It brings histo­ry to life. Ber­lin histo­ry to be pre­cise, becau­se the afo­re­men­tio­ned swing doors came from Haus Cumberland.

Initi­al­ly desi­gned to be an apart­ment hotel, it wel­co­med guests as a grand hotel from 1912 and – along­side the famous Hotel Adlon – was con­si­de­red to be one of the capital’s most pres­ti­gious addres­ses for almost a quar­ter of a cen­tu­ry. When ope­ning the­se his­to­ri­cal inte­rior doors, the invi­t­ing foy­er leads you into a sweeping atri­um, whe­re living and dining cul­tu­re com­bi­ne to crea­te a tas­te­ful who­le – thanks to the con­ti­nuous glass faca­de with a clear view of the see­min­gly end­less coun­try­si­de. A cen­tral­ly posi­tio­ned spi­ral stair­ca­se, also from Haus Cum­ber­land, leads to the floor abo­ve, whe­re uncom­pro­mi­sing aes­the­tics are also on show. The bedrooms, dres­sing rooms and bathrooms suc­cess­ful­ly con­clu­de the com­bi­na­ti­on of inti­ma­cy and space.